Ventilation patient (boy) with smart vest is sitting at home. Patient is playing. Male nurse is explaining the smart vest to his mother, who is sitting on the couch.

Lélegeztetés

A Linde súlyos COPD-ben és egyéb légzőszervi betegségekben, valamint gerincvelő sérülések és neuromuszkuláris rendellenességek esetén kínál otthoni légzésterápiás készülékeket.

A legtöbb ember ritkán gondol a légzésre, holott az élet feltétele. Egyes embereknél azonban nem jut elegendő mennyiségű oxigén a véráramba, ami miatt légszomj lép fel és alacsony energiaszint vagy energiahiány alakul ki.

Számos állapot miatt lehet szüksége a betegnek légzés támogatásra. A Linde súlyos COPD-ben és egyéb légzőszervi betegségekben, valamint gerincvelő sérülések és neuromuszkuláris rendellenességek esetén kínál otthoni légzésterápiás készülékeket.

Hogyan segít a légzésterápia?

A légzésterápia, vagy más néven gépi lélegeztetés enyhe nyomás alkalmazásával gépi úton segíti vagy pótolja a spontán légzést.

A légzésterápia két fő típusa:

    - Nem-invazív, ahol a lélegeztetés arcmaszk vagy orrkanül segítségével történik.
    - Invazív, amely tracheostoma-t igényel és a kanül közvetlenül a légcsőhöz illeszkedik.

A modern technológia lehetővé teszi a tartós légzéstámogatásra szoruló betegek otthoni kezelését.

A légzésterápia az alábbiakban segíthet:

  • javítja a hatékony gázcserét
  • könnyebbé teszi a légzést, ugyanakkor lazítja a légzőizmokat.

Nem invazív pozitív nyomású lélegeztetés (NPPV)

A nem invazív pozitív nyomású lélegeztetés (NPPV - Non-invasive positive pressure ventilation) - más néven nem invazív gépi lélegeztetés – enyhe túlnyomást használ, hogy mechanikusan segítse, vagy helyettesítse a spontán légzést. Az NPPV javítja a hatékony gázcserét és könnyebbé teszi a légzést, ugyanakkor megkönnyebbülést jelent a légző izmoknak. Ellentétben az invazív lélegeztetés technikájával, amelyet a beteg mesterséges légúton kap, a NPPV által biztosított levegő egy – a szájat és az orrot fedő – maszkon keresztül kerül bevezetésre.

Male nurse is explaining the full fask mask to the ventilation patient. Patient is sitting on a couch at home. Device is lying on the desk in front of patient.