Ventilation patient (boy) with smart vest is sitting at home. Patient is playing. Male nurse is explaining the smart vest to his mother, who is sitting on the couch.

Lélegeztetés

A Linde súlyos COPD-ben és egyéb légzőszervi betegségekben, valamint gerincvelő sérülések és neuromuszkuláris rendellenességek esetén kínál otthoni légzésterápiás készülékeket.

A legtöbb ember ritkán gondol a légzésre, holott az élet feltétele. Egyes embereknél azonban nem jut elegendő mennyiségű oxigén a véráramba, ami miatt légszomj lép fel és alacsony energiaszint vagy energiahiány alakul ki.

Számos állapot miatt lehet szüksége a betegnek légzés támogatásra. A Linde súlyos COPD-ben és egyéb légzőszervi betegségekben, valamint gerincvelő sérülések és neuromuszkuláris rendellenességek esetén kínál otthoni légzésterápiás készülékeket.

Hogyan segít a légzésterápia?

A légzésterápia, vagy más néven gépi lélegeztetés enyhe nyomás alkalmazásával gépi úton segíti vagy pótolja a spontán légzést.

A légzésterápia két fő típusa:

    - Nem-invazív, ahol a lélegeztetés arcmaszk vagy orrkanül segítségével történik.
    - Invasive ventilation, which requires a tracheotomy, where a cannula is inserted into the windpipe.

A modern technológia lehetővé teszi a tartós légzéstámogatásra szoruló betegek otthoni kezelését.

A légzésterápia az alábbiakban segíthet:

  • javítja a hatékony gázcserét
  • könnyebbé teszi a légzést, ugyanakkor lazítja a légzőizmokat.

Nem invazív pozitív nyomású lélegeztetés (NPPV)

A nem invazív pozitív nyomású lélegeztetés (NPPV - Non-invasive positive pressure ventilation) - más néven nem invazív gépi lélegeztetés – enyhe túlnyomást használ, hogy mechanikusan segítse, vagy helyettesítse a spontán légzést. Az NPPV javítja a hatékony gázcserét és könnyebbé teszi a légzést, ugyanakkor megkönnyebbülést jelent a légző izmoknak. Ellentétben az invazív lélegeztetés technikájával, amelyet a beteg mesterséges légúton kap, a NPPV által biztosított levegő egy – a szájat és az orrot fedő – maszkon keresztül kerül bevezetésre.

Három típusú lélegeztető készülék létezik a nem invazív pozitív nyomású lélegeztetéshez:

  • volumetrikus (térfogat vezérelt)
  • barometrikus (nyomás vezérelt)
  • kombinált
Tüdőgyógyász javasolja a megfelelő típusú lélegeztető gépet a beteg állapota szerint és a szükséges beállításokat, a páciens igényeire szabva.
Male nurse is explaining the full fask mask to the ventilation patient. Patient is sitting on a couch at home. Device is lying on the desk in front of patient.