Homecare respiratory services

Otthoni oxigén terápia

A krónikus légzési elégtelenségben szenvedők számára nyújtunk integrált szolgáltatást.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

A COPD-t számos olyan progresszív betegség leírására használják, amely a légutak beszűkülését okozza és ezáltal nehezíti a kilégzést.A közepesen súlyos és súlyos COPD világszerte 65 millió embert érint. Leggyakoribb kórképe a tüdőtágulás és a krónikus hörgőgyulladás, de szintén ide sorolható a tartós (visszafordíthatatlan) asztma, illetve egyes hörgőtágulatok.
A dohányzás messze a legfontosabb kockázati tényező a COPD kialakulásában, de a légszennyezés, valamint a por és kemikáliák expozíciója szintén fontos szerepet játszanak kifejlődésében.A COPD krónikus betegség, nem gyógyítható, azonban sikeresen kezelhető. A gyógyszeres kezelés és az életmódváltás, mint pl. a dohányzás abbahagyása segíthet.

Hogyan segíthet a tartós oxigénterápia (LTOT)?

Tartós oxigénterápiát gyakran a légzési elégtelenségben szenvedő betegeknél a vér oxigénszintjének növelésére írnak elő. Az oxigénterápia növeli a vér oxigéntartalmát, ezáltal a szervezet hozzájut a szükséges mennyiségű oxigénhez.

Az oxigén az alábbi tüneteknél segíthet:
•    csökkenti a légszomj érzését
•    növeli a testmozgás, vagy fizikai aktivitás hatékonyságát
•    javítja az alvást
•    javítja az életminőséget
•    növeli a komfortérzetet

Néhány embernek még nyugalmi állapotban is alacsony az oxigészintje, számukra előnyös lehet a tartós oxigénterápia. Más betegek részére meghatározott ideig javasolt az oxigén használata, de legalább 15 órán keresztül naponta. A megfelelő terápia előírásához minden esetben teljes szakorvosi vizsgálat szükséges.

A beteg szükségleteinek és életmódjának függvényében az oxigénterápia többféle módon valósulhat meg.

Homecare respiratory services

Orvosi oxigénellátás

Cseppfolyós oxigén

A cseppfolyós orvosi oxigént szigetelt rozsdamentes acéltartályban tárolják, amely a termoszhoz hasonló módon működik. Az orvosi oxigént különböző méretű tartályokban cseppfolyósított gáz formájában szállítjuk. Előállítása a törzskönyvi előírásoknak megfelelően történik. Az álló tartályt kiszállítjuk a beteg otthonába és rendszeresen cseréljük. Űrtartalma 36 liter (kb. 120 egyliteres gázpalacknak megfelelő).

Ezt kiegészíti a tartályról megtölthető kisméretű hordozható, könnyű, vállon vagy speciális hátizsákban hordható készülék, amely lehetővé teszi, hogy a beteg elhagyja otthonát.Orvosi gázaink biztonságosságának és hatásosságának dokumentálása a forgalomba hozatali engedélyben foglaltaknak megfelelően történik.Gáztartályaink robusztus, megbízható, kényelmesen és biztonságosan kezelhető készülékek. A betegbiztonság folyamatosságának biztosítása és a legmagasabb minőség érdekében minden egyes töltést megelőz a tartályok ellenőrzése.A cseppfolyós oxigén elpárolog, majd szobahőmérsékletűre melegszik a készülék belsejében, mielőtt az orrkanülön keresztül a beteghez jut. A Linde homecare szakemberei bemutatják, hogyan kell biztonságosan használni a tartályt, továbbá részletesen ismertetik a kezelési és biztonságtechnikai tudnivalókat.


Oxigénpalack

Az orvosi oxigén sűrített formában palackokban szállítható. Előállítása szigorú előírások szerint történik. Az oxigén palackok - gyakran oxigénkoncentrátorral együtt biztosítva - az otthoni ellátásban jelentenek megoldást. Otthonon kívüli használatra szintén rendelkezésre állnak kisebb hordozható palackok. Orvosi gázaink biztonságosságának és hatásosságának dokumentálása a törzskönyvi előírásoknak megfelelően történik.

Oxigénpalackos ellátásunkat LIV-szelep alkalmazásával még megbízhatóbbá, kényelmesebbé és biztonságosabban kezelhetővé fejlesztettük. LIV = Linde Integrated Valve: a gázpalack és a hozzá tartozó nyomásszabályzó egymástól el nem választható egységet képeznek, így egyszerűsítve a mindennapos alkalmazást. A betegbiztonság folyamatosságának biztosítása és a legmagasabb minőség érdekében minden egyes töltést megelőz a palackok ellenőrzése.

A Linde homecare szakemberei bemutatják, hogyan kell biztonságosan használni a palackot, továbbá részletesen ismertetik a kezelési és biztonságtechnikai tudnivalókat.

  • Könnyített palackok

Elkötelezett hívei vagyunk az egyszerű és könnyű felhasználásnak, így szó szerint könnyítettünk a palackjainkon, melyek így már nem a nehéz, robosztus acélpalackok, hanem könnyű, alumíniumból készült oxigénpalackok.

Oxigén koncentrátorok

Az oxigénkoncentrátor adszorpciós elven működik. Szűrő rendszer választja szét a levegőből az oxigént a többi gáztól, amely csak az oxigén áthaladását teszi lehetővé. A páciens egy maszkon keresztül a megszokott módon lélegzi be a levegőt. A helyiségben tartózkodó többi személy továbbra is normál mennyiségű oxigént lélegez be.
A koncentrátor a lakóhelyiségben való közlekedésnek megfelelő hosszúságú csővezetékkel használható.A koncentrátor körülbelül akkora, mint egy gázkészülék és hálózati áramról működik 300 Watt (vagy kevesebb) óránkénti (kb. 4 izzónak megfelelő) fogyasztással. Áramkimaradás esetére egyes koncentrátorok mellé tartalék palackot biztosítanak. 

Hordozható oxigénkoncentrátorok  

A hordozható koncentrátorok folyamatos oxigénellátást biztosítanak, így a páciensnek nincs szüksége utántöltő tartályra az oxigén pótlásához. Akkumulátorral működnek, melyet rendszeresen fel kell tölteni. A hordozható koncentrátorok képessé teszik a pácienst, hogy maximális mobilitást adva akár otthon hálózati áramról, akár autóban egyenáramról, vagy séta közben akkumulátorról működtesse a készüléket.

A koncentrátorok használhatóak repülőgépeken, azonban a különböző légitársaságok eltérő szabályokat alkalmazhatnak ezért javasolt, hogy a páciens az utazás előtt vegye fel a kapcsolatot az adott légitársasággal.

Kapcsolat otthoni betegellátásban részesülő betegek és hozzátartozóik számára: 

•     Palackos, cseppfolyós oxigén tartály, koncentrátor csere;
•     Alvásterápiás készülék bérlés / vásárlás;
•     Szerviz igény;
•     Gázellátásával kapcsolatos kérdés esetén

Keressen minket:

Ingyenesen hívható zöld szám: +36 80 200 225
e-mail: homecare@linde.com
Nyitva: H-P: 07:30 - 15:30.

Online vásárlás