O2matic - Automatizált oxigén-titrálás

Az O2matic készülék a pulmonológiai klinikák és a kórházi osztályok egészségügyi személyzetének munkáját támogatja azáltal, hogy automatikusan biztosítja a vér stabil oxigénellátását az oxigénterápiában részesülő betegek számára. Ily módon értékes munkaidőt takaríthat meg az ápolószemélyzet részére.

O2matic and COVID-19

O2matic csökkenti a személyzet-beteg kontaktok számát.
O2matic – kevesebb nővér-beteg kontaktálás
Az O2matic támogatja az oxigén adagolást

Az oxigén terápia az egyik legszélesebb körben  alkalmazott kezelési mód a kórházi osztályokon és tüdőklinikákon – nem csak COVID-19 járvány idején. 

Ez gyakori személyes jelenlétet és manuális beállításokat igényel a személyzet részéről. 

Mivel a betegek izoláltak és erősen fertőzőek, az ápolószemélyzetnek minden egyes beteg vizitnél szükség van a személyes védőfelszerelés viselésére, majd a beteg vizit után ezek eltávolítására. 

Ez további megterhelést jelent – a fertőzések fennmaradó kockázatával együtt - az egyébként is stresszes személyzet számára. Az oxigén áramlás automatikus beállításával az O2matic segít csökkenteni ezen vizitek számát. 

Az oxigenizáltság valós idejű mérése (SpO2) szükség szerint biztosítja az oxigénáramlás valós idejű, automatikus beállítását. 

Ezenkívül az O2matic számos riasztási funkciót és adatrögzítést biztosít, pl. riaszt, ha a betegek SpO2 szintje megváltozik. 

O2matic. Mérföldkő a kórházi oxigén betegellátásban!

Az oxigén (O2) terápia az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer a kórházakban. Tekintettel arra, hogy az O2 terápiát széles körben használják szinte minden kórházi osztályon, az O2matic megoldást a vér stabil oxigenizálásának biztosítására fejlesztettük ki, hogy támogassa az egészségügyi személyzet munkáját a kórházakban és tüdőklinikákon. Az O2matic-kal ezt úgy érhetjük el, hogy a készülék automatikusan szabályozza a beteget ellátó oxigén áramlását a vér aktuális oxigénszaturációja alapján, melyet folyamatosan, pulzoximeter segítségével követ nyomon.

 • Automatizálja az oxigénáramlás szabályozását az elérni kívánt oxigénszaturációs tartomány (SpO2) alapján1
 • Csökkenti a súlyos és enyhe hypoxaemiás epizódokat²
 • Automatizálja az oxigénterápiáról való leválasztást¹
 • Alkalmas a kezelés bármely szakaszában minden, megbízható SpO2 értékkel rendelkező oxigén terápián lévő páciens számára1

Az O2matic működése

Az oxigénkezelés elsődleges célja a páciens véroxigénszintjét a kívánt tartományon belül tartani. Az oxigénszintek szabályozása általában egy munkaigényes folyamat, amely az ápoló személyzettől megkívánja a fokozott figyelmet, valamint azt, hogy számos mérést és kézi áramlásszabályozást végezzenek a kívánt szint eléréséig. Az O2matic csökkenti a folyamat munkaigényességét, a személyzet-beteg kontaktok számát (előnyös lehet fertőző, pl. COVID-19 betegek esetében), valamint biztosítja a célértékek folyamatos szinten tartását.

 • Az O2matic egy kifejezetten e célra kifejlesztett módszert biztosít az oxigénáramlás automatikus szabályozására a kívánt oxigénszint eléréséig. Mivel az oxigénszint az idő múlásával változhat, az eszköz folyamatosan igazít az áramláson, hogy az a céltartományon belül maradjon.
 • Az O2matic készülék felváltja a hagyományos nyomásszabályzót – folyamatosan méri a páciens véroxigénszintjét, és szabadalmazott algoritmusok használatával automatikusan szabályozza az oxigénáramlást. Ezzel felszabadíthatóvá válik a nővérek kapacitásának egy része, valamint csökkenthetővé válik a betegek elégtelen oxigén ellátásával járó kockázat2.

További információk az O2matic-ról:

 • Egy olyan oxigén adagoló készülék, amely valós idejű adatok alapján (SpO2, O2-áramlás, pulzusszám) automatikusan a páciens szükségleteihez igazítja az oxigén áramlást.
  • Betegcsoportokra előre programozott SpO2 céltartományok (80 %– 100%), mely manuálisan minden esetben egyénre szabható
  • Oxigénáramlás = 0-15 L/min. (0-20 L/min. manuális módban)
  • Késleltetett oximéter jelzés (0-300 mp)
  • Az SpO2, O2-áramlás és a pulzusszám folyamatos monitorizálása
 • Az eszköz kétféle módban használható:
  • „O2matic” mód (automatikus oxigéntitráció), beprogramozott alapbeállításokkal
  • Megfigyeléses, manuális mód („digitális áramlásmérő”; 0-20 L/min.)
 • Riasztó funkciók: SpO2, O2-áramlás, pulzusszám, oxigénforrás NINCS csatlakoztatva, a szükséges O2-áramlás nem biztosítható (pl. szűkület a tömlőben)
Minden típusú oxigénforrással működik, beleértve a kórházi fali vételi helyeket, valamint a LIV és LIViQ palackokat. A megfigyelt paraméterek rögzítésre kerülnek, ezáltal elérhetővé válnak a beteg nyilvántartásában, valamint a megfelelő kezelés bizonyítékaként.

További információért keresse gázterápia specialistánkat:

Dr. Bencze Tünde
e-mail: tunde.bencze@linde.com
mobil: +36-30-349-2237

Kérdése van? Segítünk!